Enkelvoudige fobie

Iemand met een enkelvoudige fobie is heel erg bang voor bijvoorbeeld bepaalde voorwerpen, dieren of situaties. Veel voorkomende fobieën zijn:

  • hoogtevrees
  • vliegangst
  • angst voor kleine ruimtes
  • angst voor onweer
  • angst voor naalden/bloed
  • braakfobie
  • hondenfobie
  • muizen- en spinnenfobie.

Omdat u bang bent zorg u ervoor dat u de kans zo klein mogelijk maakt dat u er mee te maken krijgt. Zo gaat u bijvoorbeeld niet meer naar de kelder als u bang bent om een spin tegen te komen, of gaat u alleen nog maar met de auto op vakantie als u vliegangst hebt. Heel veel mensen hebben last van een enkelvoudige fobie, maar weten hun leven zo in te richten dat ze er geen echte last van hebben. Maar wanneer u merkt dat de angst te groot wordt en u niet meer kunt functioneren zoals u zou willen, is het verstandig om hier iets aan te doen en ervoor te zorgen dat de angst u niet meer zo kan belemmeren.

Sociale fobie

Iemand met een sociale fobie is heel bang om in het sociale leven raar of vreemd gevonden te worden. Wanneer u een sociale fobie hebt spendeert u bijvoorbeeld veel tijd aan het analyseren van al uw gesprekken. Om te controleren of u niet per ongeluk iets stoms of raars gezegd hebt. Of dat u niet iemand per ongeluk hebt beledigd. Soms gaat het niet om gesprekken, maar vind u het akelig om in het openbaar te eten of om heel vaak te blozen. U schaamt u vaak heel erg en gaat daarom heel wat situaties uit de weg. Doordat u steeds minder onderneemt, komt het vaak voor dat de angstklachten leiden tot somberheid en een gevoel van falen.

Paniekstoornis

Iemand met een paniekstoornis is bang om een paniekaanval te krijgen. Bij een paniekaanval kunt u het gevoel hebben dat u de controle over uzelf verliest, dat u dood gaat of dat u gek wordt. Uiteraard is zo’n paniekaanval heel beangstigend en heeft het vaak een grote impact op het dagelijks leven. Vaak veroorzaken paniekaanvallen ook angst om naar bijvoorbeeld de winkel te gaan of om in menigtes te zijn. Wanneer de paniekaanvallen aanhouden, worden vaak steeds meer plekken en situaties vermeden en krijgen de klachten een steeds grotere impact op het dagelijks leven.

Gegeneraliseerde angststoornis

Iemand met een gegeneraliseerde angststoornis denkt veel na over allerlei zaken die zouden kunnen gebeuren. U bent bijvoorbeeld bang dat uw geliefden iets overkomt en u maakt zich bijna dagelijks enorm veel zorgen over allerlei thema’s. De angstgevoelens zorgen voor veel onrust waardoor u allerlei manieren zoekt om die onrust wat te verzachten. U vraagt bijvoorbeeld om veel geruststelling en u hebt vaak allerlei manieren om u wat te kalmeren. Wanneer u last hebt van een gegeneraliseerde angststoornis heeft dat vaak een grote impact op uw eigen dagelijks leven, maar ook op dat van uw omgeving. De angstgevoelens zijn heel vermoeiend en vaak overheersend.

Dwangstoornis

Iemand met een dwangstoornis, oftewel obsessief-compulsieve stoornis of OCS, heeft vaak last van ongewenste en beangstigende gedachten. Een moeilijk woord voor zo’n gedachte is ‘intrusie’. Wanneer u last hebt van intrusies gaat het bijvoorbeeld over ongelukken, ziek worden, besmet raken, agressie en/of seksualiteit. Eigenlijk heeft iedereen intrusies, maar staan we er niet altijd bij stil. Wanneer u een dwangstoornis hebt, hebt u last van deze gedachten en ontwikkelt u vaak in reactie ook dwanghandelingen. De dwanghandelingen zorgen ervoor dat u zich weer wat kalmer kan voelen en dat u het gevoel kunt krijgen dat u “het gevaar” hebt afgewend. Het probleem van deze cirkel waar u in vast komt te zitten is dat u steeds onrustiger kunt worden en misschien wel steeds meer dwanghandelingen moet gaan uitvoeren om u weer beter te voelen. Sommige mensen zijn veel tijd kwijt met hun dwanggedachten en dwanghandelingen en gaan ze bijvoorbeeld ook dingen uit de weg. Hierdoor kan een dwangstoornis heel veel invloed krijgen op hoe u zich voelt en hoe u nog kunt functioneren.