Burn-out

“Ik wil wel, maar ik kan gewoon niet meer.” Een korte, maar vaak pakkende weergave van het gevoel dat iemand met een burn-out kan ervaren. De druk in onze huidige maatschappij ligt ongekend hoog. Er wordt van ons allemaal verwacht dat we hard studeren en werken. Dat ons huishouden op orde is. Dat we onze kinderen goed opvoeden en ze overal naar toe brengen zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Bovendien moeten we ook nog de leuke partner, dochter, zoon, vriend en vriendin zijn en voor iedereen die ons nodig heeft klaarstaan. Wanneer de emmer overloopt kan dit zorgen voor een burn-out.

Kenmerken burn-out

Een burn-out kan onder andere gekenmerkt worden door:

  • extreme vermoeidheid
  • concentratieproblemen en geheugenproblemen
  • angstgevoelens
  • somberheid
  • onzekerheid
  • pijn in de spieren
  • hoge hartslag
  • hoge bloeddruk.

De uitingsvormen van een burn-out kunnen vrij divers zijn, maar mensen met een burn-out hebben meestal wel een paar kenmerken met elkaar gemeen. Burn-out patiënten zijn doorgaans mensen die de lat hoog hebben liggen, perfectionistisch zijn, moeilijk hun grenzen aan kunnen geven en zich enorm verantwoordelijk voelen voor alles wat er in hun (werk)leven gebeurt. Ze blijven net zo lang doorgaan tot de klus perfect geklaard is.

Behandeling burn-out

Steeds vaker krijgen mensen de diagnose burn-out en het advies om maar een paar weken uit te rusten. Het is echter wel heel belangrijk dat iemand met een burn-out leert hoe een nieuwe burn-out voorkomen kan worden. Vaak wordt een tweede burn-out namelijk als nog veel heftiger ervaren en is de hersteltijd aanzienlijk langer. Zaak dus dat iemand inzicht krijgt in zijn eigen vermogens om te leren omgaan met druk, verantwoordelijkheden en grenzen.

Tijdens de behandeling wordt veel aandacht besteed aan het leren verdelen van energie, het leren stellen van prioriteiten, maar ook aan assertiviteit en communicatie en het leren om hulp te vragen. Op deze manier wordt het herstel bevorderd en proberen we te voorkomen dat iemand een terugval krijgt in zijn of haar klachten.