Persoonlijkheidsproblemen

Persoonlijkheidsproblemen zijn enorm divers en uiteenlopend. Sommige mensen zijn enorm onzeker, anderen durven niets zonder de hulp van een ander. Het kan gaan over enorm perfectionisme, moeite met communiceren met anderen. Last van stemmingswisselingen of niet om kunnen gaan met woede. Uzelf zo belangrijk vinden dat u vastloopt in je contact met anderen of geen baan kunt behouden en vele andere onderwerpen. Uw persoonlijkheid is natuurlijk heel complex. Iedereen heeft meerdere kanten, positieve en negatieve eigenschappen. Het kan echter gebeuren dat u vastloopt in uw leven.

Sommige mensen hebben last van een zogenoemde persoonlijkheidsstoornis. We spreken van een persoonlijkheidsstoornis als u bijvoorbeeld last hebt van verstoorde gedachten of gevoelens, moeite hebben met het contact met anderen, of bijvoorbeeld moeite met impulsbeheersing. U hebt problemen op meerdere gebieden in uw leven en u hebt behoorlijk last van uw klachten of mensen om u heen hebben er veel last van. Voorbeelden van persoonlijkheidsstoornissen zijn borderline, narcisme, ontwijkend, afhankelijk, paranoïde en obsessief-compulsief.

Wanneer u last hebt van een persoonlijkheidsproblemen of een persoonlijkheidsstoornis kunt u in therapie leren om uw persoonlijke stijl aan te passen, zodat uw leven wat soepeler gaat verlopen, u zelfzekerder wordt of bijvoorbeeld beter leert communiceren met anderen, uiteraard afhankelijk van uw eigen hulpvragen.